De kademuren in Amsterdam zijn soms wel honderden jaren oud. Op deze historische stenen groeien bijzondere planten – van landelijk beschermde soorten zoals blaasvaren en schubvaren, tot Amsterdamse beleidssoorten zoals steenbreekvaren, zwartsteel en gele helmbloem. Deze laatste categorie omvat soorten die niet wettelijk beschermd zijn, maar waarvoor de gemeente Amsterdam zich actief inzet om ze in de stad te behouden
Deze muren vormen een uniek biotoop: warm en kalkrijk, met kieren en spleten waar muurplanten precies genoeg houvast en vocht vinden. Het lijkt op hun oorspronkelijke leefomgeving – rotswanden – maar dan midden in de stad.
Bij onderhoudswerkzaamheden aan de kademuren kunnen groeiplaatsen van beschermde muurplanten verloren gaan. Om dit te voorkomen, inventariseren onze ecologen kort voor de start van de werkzaamheden de beschermde muurplanten. Door de groeiplaatsen door te geven aan de uitvoerende partij, kunnen deze tijdens de werkzaamheden worden behouden. Zo dragen we bij aan het behoud van deze bijzondere stadsnatuur, zonder het onderhoud aan de kademuren in de weg te staan.