Nieuwsbericht schedule1 min

Iepziekte bestrijden

Iepziekte bestrijden

Die Jan Kees toch. Bijna veertig jaar ervaring en nu nóg niet het verschil zien tussen een boom en een lantaarnpaal?

Nee, natuurlijk niet! In diverse iepenrijke gemeentes monitort Groenadvies Amsterdam de populatie iepenspintkevers middels een netwerk van feromoonvallen. De iepenspintkever verspreidt de schimmel die iepziekte veroorzaakt. Deze ziekte is dodelijk voor iepen. De plaat op de foto wordt ingesmeerd met een niet-drogende lijm en voorzien van een feromoon (seks-lokstof). Kort door de bocht: hoe meer kevers op de val blijven plakken, hoe meer er in de buurt rondvliegen. Dit kan duiden op broedhout in de omgeving: ongeschilde stobben of stamhout, een takkenril, opgeslagen haardhout, de gekste dingen en grootste blunders kom je tegen. Driemaal per jaar worden de kevers geteld. In combinatie met zoekacties naar broedhaarden en het speuren naar zieke iepen weten we het ziektepercentage flink te drukken. Pak je (of jouw buren) iepziekte halfslachtig aan, dan is het dweilen met de sluizen open.

Klimaatverandering heeft overigens ook effect op iepziekte: door de hogere temperaturen vliegen de kevers vroeger en langer. Iepen kunnen dus over een langere periode besmet raken. Daarom hangen we de vallen tegenwoordig eerder op, blijven ze langer hangen en hebben we een extra telronde ingevoegd.

Wil je meer weten over onze aanpak? Of wil je jouw collega’s bijscholen in slim iepziektebeheer? Neem contact met ons op!

Deel deze pagina
Onze expert
Pierre van der Wielen
Adviseur stedelijk groen l Adviseur ecologie

Lees artikelen, whitepapers, nieuwsberichten en meer

Bekijk nieuws