Ecologie
Als u een project start in de openbare ruimte of in bijvoorbeeld woningen dient u er rekening mee te houden dat daar beschermde dieren- of plantensoorten voor kunnen komen. Voordat dan gestart wordt met de werkzaamheden moet duidelijk zijn dat deze geen nadelige gevolgen op zowel deze soorten als hun leefgebied hebben. Om dit na te gaan, zijn meerdere stappen noodzakelijk. De eerste is de quickscan. Daarbij wordt een eerste risicoanalyse van het project gemaakt. Aan de hand van literatuuronderzoek (met behulp van onder andere de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)), een oriënterend veldbezoek en onze jarenlange ervaring geven we aan welke beschermde natuurwaarden in het projectgebied aanwezig kunnen zijn. Tevens beschrijven we of de plannen een (mogelijk) negatief effect hebben op nabijgelegen Natura2000 gebieden of het Natuurnetwerk Nederland. Als blijkt dat negatieve effecten op beschermde soorten of nabijgelegen stikstofgevoelige gebieden niet op voorhand uit te sluiten zijn, geven we aan welk nader onderzoek plaats dient te vinden. Vanwege de duur van zo’n nader onderzoek en een eventueel ontheffingstraject, adviseren we om zo’n quickscan minimaal 2 jaar voor de geplande start van het werk uit te laten voeren. Dit voorkomt vertragingen in uw project. Nader onderzoek fauna Wij voeren nader onderzoek uit naar diverse beschermde fauna, met name vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Hierbij werken we met specifieke inventarisatieprotocollen die door instanties als BIJ12 en het Netwerk Groene Bureaus zijn opgesteld. Ook maken wij gebruik van de nieuwste batloggers, warmtebeeldcamera’s, endoscopen en verrekijkers om ons werk goed uit te kunnen voeren. Ontheffing Indien uit het nader onderzoek blijkt dat er vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde soorten aanwezig zijn en negatieve effecten niet zijn uit te sluiten, dient bij de desbetreffende provincie een ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming aangevraagd te worden. Wij verzorgen de stukken voor de ontheffing en dienen deze in bij de desbetreffende Omgevingsdienst. De werkzaamheden die hierbij komen kijken zijn als volgt:
Overige ecologische werkzaamheden Naast bovengenoemde werkzaamheden voeren wij ook ander werk uit, zoals:
Invasieve soorten Steeds vaker is het opsporen van invasieve soorten onderdeel van de opdracht. Hierbij gaat het vooral om Japanse duizendknoop en eikenprocessierups. Maar ook over reuzenberenklauw en hemelboom. Wij brengen de aanwezigheid van deze soorten voor u in kaart en kunnen u adviseren over bestrijdingswijzen.
Twee voorbeeldprojecten, uitgevoerd door Groenadvies Amsterdam bv Natuurwaardenonderzoek Buiksloterham Amsterdam heeft een woningbouwopgave waar vooral in de stad zelf ruimte voor gevonden moet worden. Herontwikkeling van de Buiksloterham geeft ruimte voor een deel van het woningbouwprogramma. Daarnaast draagt herontwikkeling van de Buiksloterham bij aan de verwezenlijking van beleidsdoelstellingen van de gemeente op het gebied van economie, milieu en leefbaarheid. Het geeft mogelijkheden de economische structuur op het bedrijventerrein te verbeteren, de bodem- en grondwaterproblematiek aan te pakken, de ecologische kwaliteiten van het IJ te verbeteren en de hinderproblematiek op de omliggende woonwijken te verminderen. Een dergelijke omvorming kan omvangrijke effecten op de aanwezige natuurwaarden in het gebied hebben. Er is daarom opdracht gegeven een natuurwaardenonderzoek uit te voeren waarin duidelijk moet worden wat de huidige natuurwaarden zijn en welke gevolgen de omvorming daarop zal hebben. Er is gestart met het verzamelen van de bestaande gegevens uit diverse bronnen. De belangrijkste daarvan zijn de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) en de website maps.amsterdam.nl. Aanvullend daarop zijn enkele veldbezoeken gebracht en zijn gegevens uit eerdere bezoeken (voor zover niet opgenomen in de NDFF) voor diverse quickscans in het projectgebied verzameld.
Artis Artis is continu in ontwikkeling. Oude verblijven worden vervangen door nieuwe, bebouwing wordt gerenoveerd en er verdwijnt her en der groen, inclusief bomen. Veel van deze ingrepen kunnen gevolgen hebben voor de in het park aanwezige, beschermde soorten. Vooraf moest duidelijk worden of er beschermde soorten voorkomen, waar deze voorkomen en wat essentieel leefgebied is. Hiervoor zijn in 2020, gedurende de periode april tot en met september, diverse inventarisaties uitgevoerd naar broedvogels met een jaarrond beschermd nest (met de nadruk op gebouw bewonende soorten zoals huismus en gierzwaluw en soorten als kwak en blauwe reiger), vleermuizen en beschermde planten.
| |
| ||
Groenadvies Amsterdam B.V.Jonge Voolweg 11 Postbus 36233 Tel: 06-50523935
| Hoe vindt u ons?Klik hier voor onze routeplanner.
| Heeft u vragen?Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op. |