Iepziekte of niet?

ingevoerd op 20-7-2006

Iepziekte of niet?

Ook dit jaar weer hebben we te maken met iepziekte. Mooie en gezonde iepen vallen ten prooi aan deze agressieve schimmelziekte. Toch is het probleem door alert toezicht goed te beheersen. Problematisch wordt het als iepen door andere oorzaken iepziekte-achtige verschijnselen gaan vertonen.

We krijgen veel vragen over iepen die dit jaar zeer slecht in blad zijn gekomen. Het beeld wordt regelmatig verward met de verschijnselen zoals die door de gevreesde iepziekte worden veroorzaakt. Wat is het verschil?


Wortelcontact bij iepen

Ongetwijfeld zal de iepziekte dit jaar weer een groot aantal iepen het leven kosten. Eén van die feiten waarmee een beheerder maar moeten leren leven, lijkt het wel. Toch is een groot percentage van deze uitval onnodig. Het betreft de bomen die besmet raken via wortelcontact.
Iedereen kent wel het beeld van een lange rij iepen waar jaar na jaar enkele bomen uitvallen en zo geleidelijk opgerold wordt. Uit de praktijk blijkt dat veel beheerders het probleem niet onderkennen en daardoor ook niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan. Het gevolg is dat de zieke iepen elk jaar wel gerooid worden maar er verder niets gebeurt om de verspreiding binnen de rij te stoppen. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om enig inzicht te krijgen in het ontstaan van wortelcontact.