Snoeien, projecten en kastanjes

een lastige combinatie

24.02.2006

Er wordt weer volop gesnoeid op het moment. De omstandigheden zijn dan ook optimaal; lekker koud, weinig zon dus de sapstroom in de bomen staat stil. Zelfs bij Esdoorns, Haagbeuken en Berken is de kans op bloeden uit snoeiwonden nu gering.
Helaas kwamen we ook boomverzorgers tegen in een Amsterdams park die ook de (zieke) kastanjes gewoon een snoeibeurt gaven. Alsof er geen sprake is van een ernstige ziekte, die naar we voorlopig moeten aannemen, zeer besmettelijk is. Ze bleken niet te zijn geïnstrueerd over deze actuele en bijzondere situatie met deze boomsoort. Zowel hun uitvoerder als de gemeentelijke opdrachtgever hebben zeker nog steeds niet hun licht opgestoken op de site van Groenadvies Amsterdam BV!!

Ook elders valt het muntje niet vanzelf: Groenadvies Amsterdam B.V. mocht alle bomen onderzoeken in het ontwikkelingsgebied rond het Amstelstation. Van de 190 bomen zijn er 103 van het geslacht Aesculus (Kastanje). Van deze Kastanjes zijn er op dit moment 54 zichtbaar aangetast door de bloedingsziekte. Wij konden dan ook niet anders dat te adviseren deze bomen een aparte status te geven binnen het traject van planvoorbereiding. Immers voor de aangetaste bomen moeten we het ergste vrezen. En voor de nu niet zichtbaar aangetaste exemplaren moeten we ook rekening houden met een zwart scenario. Het aanpassen van de bouwplannen of het opnemen van deze bomen in het nieuwe beplantingsplan is dan ook een zeer discutabele investering van gemeenschapsgelden. Ons advies sloeg in als een bom, het bleek een lelijke streep door de rekening in de voorbereiding van een groot project waarbij voortdurend en intensief wordt gecommuniceerd met de buurtbewoners.
Klik op ”ziekten en plagen” voor info over de bloedingsziekte bij Kastanjes.