De waarde van groen

ingevoerd op 23-04-2019

Op het congres Building Green Smart en Healthy, dat eind januari plaats vond in Den Haag, werd het hierna volgende gepresenteerd (Bron: Romagazine, jaargang 37, #03, maart 2019):

Dat groen en blauw allerhande voordelen bieden die verdergaan dan enkel ’leuk om naar te kijken’, is al langer bekend. De waarde van deze voordelen uitdrukken in cijfers is echter, ook op het congres, een veelgehoord struikelpunt. Ontwerpbureau De Urbanisten, Gemeente Amsterdam en het RIVM namen de proef op de som en gingen op zoek naar concrete antwoorden. Aan de hand van een model berekenden de onderzoekers de gebruikswaarden van vier groenscenario’s in Amsterdam: groen in de buurt, stadsparken, groene aders en een metropolitaan landschap waarbij groen meer aan de randen van de stad te vinden is.

De scenario’s zijn zeer divers, maar voor alle vier zijn de resultaten veelbelovend: zo kan groen tot 35.000 doktersbezoeken voorkomen, zijn kosten door arbeidsverlies tot 150 miljoen euro terug te dringen, kan tot 344.000 kilo fijnstof worden opgenomen, kan de waarde van woningen met ruim 11 miljard euro toenemen en kan groen tot 140 miljoen kubieke meter aan water opvangen, waarmee de gemeente op jaarbasis 11 miljoen euro aan waterzuiveringskosten kan besparen. Dirk van Peijpe van de Urbanisten zet daarnaast de toename van vastgoedwaarde door een groenere omgeving in perspectief: ’Een plus van 11 miljard euro toegevoegde woningwaarde is 330 keer het budget dat we nu uitgeven aan beheer van openbaar groen.’